Zgaga jest dolegliwością, na którą prawie każdy z nas cierpiał chociaż raz w swoim życiu. Objawia się ona uczuciem pieczenia w przełyku, za mostkiem i żołądku. Spowodowane to jest cofaniem się kwasu żołądkowego do przełyku i występuje najczęściej po jedzeniu, zwłaszcza tym nie do końca zdrowym. Zgagę wywołują najczęściej ostre posiłki spożyte z byt dużych ilościach, do jej powstawania przyczynia się również picie alkoholu, mocnej kawy oraz herbaty.
Domowe sposoby na zgagę
W aptekach dostępnych jest wiele środków, które pozwalają pozbyć się zgagi i poczuć ulgę. Co jednak zrobić, kiedy nie możemy z różnych względów zakupić takiego leku? Na szczęście znane są różnorodne domowe sposoby na zgagę. Do najpopularniejszych z nich należą:
- picie naparu z rumianku – działa on łagodząco i sprawia, że dolegliwości są dużo mniej dokuczliwe,
- stosowanie kleiku z siemienia lnianego – te małe ziarenka wydzielają żel, który tworzy warstwę ochronną na ścianach przełyku i żołądka,
- picie naturalnego soku z aloesu, najlepiej przed posiłkiem,
- wypicie roztworu sporządzonego z wody i sody oczyszczonej,
- żucie gumy do żucia o łagodnym smaku, koniecznie bez cukru,
- wypicie szklanki mleka, najlepiej lekko podgrzanego,
- wypicie naparu z cynamonu,
- picie naparu z mięty, która polecana jest również przy innych dolegliwościach układu pokarmowego,
- picie herbatki z kopru włoskiego.
Przyczyny zgagi i jak jej zapobiegać
Do najczęstszych przyczyn, powodujących powstanie nadkwasoty, należą:
- nieodpowiednia dieta,
- jedzenie w pośpiechu,
- nadużywanie alkoholu,
- wrzody żołądka,
- przejadanie się,
- spożywanie wysoko przetworzonych produktów spożywczych,
- stresujący tryb życia,
- nadwaga,
- palenie papierosów,
- refluks żołądkowo-przełykowy,
- ciąża.
Mądre porzekadło mówi, że lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego też warto stosować wskazówki, które zniwelują ryzyko wystąpienia zgagi:
- nie przejadać się,
- jeść bez pośpiechu, dokładnie przeżuwając każdy kęs,
- ograniczyć spożywanie mocnej kawy i herbaty,
- ograniczyć, a najlepiej zupełnie wyeliminować spożywanie alkoholu,
- ostatni posiłek jeść maksymalnie 2-3 godziny przed snem, a nie bezpośrednio przed położeniem się do łóżka,
- ograniczyć ilość wypalanych papierosów, a najlepiej rzucić palenie,
- pozwalać na to, aby po spożytym posiłku jedzenie mogło ułożyć się w żołądku – nie wstawać gwałtownie od stołu po ostatnim kęsie i nie wykonywać ćwiczeń ani pracy fizycznej bezpośrednio po jedzeniu.
Jeśli pomimo prowadzenia zdrowego trybu życia i stosowania się do zaleceń uczucie zgagi pojawia się u nas systematycznie, warto zwrócić się do lekarza gastrologa, który przeprowadzi odpowiednie badania i wykluczy ewentualne choroby.