Kto twierdzi, że zdrowe odżywianie dla utraty wagi i pozostawania pod napięciem musi być nudne? Ludzie, którzy próbują schudnąć lub radzić sobie z nietolerancjami pokarmowymi, uważają, że restrykcyjna dieta pozbawiona tłuszczu, węglowodanów, mięsa, drobiu i deserów jest jedyną opcją dla nich. Ale w rzeczywistości zdrowe odżywianie nie zawsze musi być restrykcyjne. Wszystko, co musisz zrobić, to mądrze dokonywać wyborów i wprowadzić pozytywne zmiany w twoim stylu życia, aby żyć zdrowo i szczęśliwie.
12 zdrowych amerykańskich przepisów na pszenicę i bez cukru
Jednym z największych źródeł pustych kalorii i tłuszczów w amerykańskich recepturach jest cukier i pszenica, które można znaleźć w wypiekach, przekąskach, zbożach i deserach. I właśnie obecność w przepisach pszenicy i cukru sprawia, że są niezdrowe. Ale nie trzeba się martwić, ponieważ w tym artykule przedstawiliśmy nie 1, ale 12 pysznych amerykańskich przepisów, które są absolutnie bez cukru i bez pszenicy. Tak więc te mogą być również określane jako przepisy na bezglutenowe, które mogą być zawarte w codziennym schemacie diety.
Dlaczego pszenica i cukier są szkodliwe dla zdrowia?
Najpowszechniej stosowaną formą pszenicy do gotowania jest mąka pszenna, mielony proszek, który powstaje przez mielenie ziarna pszenicy. Przetworzona żywność składa się z mąki pszennej i cukru, które są nie tylko tuczem dla ciała, ale także przyczyną różnych chorób. Ziarno pszenicy składa się z 3 części – otrębów, bielma i zarazków. Otręby i zarodki są najbardziej pożywnymi częściami ziarna, które są bogate w witaminy, minerały i włókna. Ale podczas produkcji mąki pszennej otręby i zarodki są usuwane, a tylko bielmo pozostaje w tyle, które składa się głównie z węglowodanów skrobiowych i jest bardzo niezdrowe.
Mąka pszenna rafinowana łatwo się trawi i zamienia się w cukier, który jest wchłaniany do krwioobiegu. To z kolei powoduje nagły wzrost lub spadek poziomu cukru we krwi i sprawia, że czujesz się wyczerpany. Zwiększa również ryzyko wystąpienia wysokich trójglicerydów i cukrzycy typu 2 oraz zwiększa stan zapalny w organizmie.
Pszenica i cukry
Problem z cukrem polega na tym, że jest to zło konieczne. Cukier jest niezbędny do dostarczania energii do organizmu i pełni funkcje mózgowe, ale cukier nie zawiera żadnych białek, składników odżywczych, zdrowych tłuszczów i enzymów i nie tworzy grupy pokarmowej. Cukier składa się z szybko trawionych pustych kalorii, które wyciągają minerały z organizmu i promują apetyt na głód, objadanie się i późną noc. Zużycie cukru zwiększa wątrobę, podnosi poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, wspomaga przyrost masy ciała i apetyt oraz powoduje problemy ze snem.
12 pysznych bezcukrowych i bezcukrowych amerykańskich przepisów
Zapomnij o przetworzonej żywności, zapakowanych produktach spożywczych i gotowych posiłkach oraz ugotuj burzę w kuchni dzięki 12 łatwym i smacznym przepisom, które pomagają w odchudzaniu i zapewniają Ci energię przez cały dzień.
naleśniki z mąki kokosowej
Naleśniki to ulubione śniadanie Ameryki, uwielbiane przez młodych i starszych. Oto zdrowy sposób na przygotowanie naleśników bez ładowania pustych kalorii z cukru i pszenicy. Jest to jeden z najłatwiejszych amerykańskich przepisów, które można przygotować w migiem.
Naleśniki bananowo-orzechowe
Składniki:
4 jajka
2 dojrzałe banany puree
1/3 szklanki mąki kokosowej
1 łyżeczka. proszek do pieczenia
1 łyżeczka. ekstrakt waniliowy
1/2 łyżeczki. mielony cynamon
Olej kokosowy
Procedura: Ubij jajka w dużej misce, aż będą pieniste. Dodaj do niego banany i dalej dobrze bij, dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem oleju kokosowego i dalej mieszaj. Podgrzej trochę oleju kokosowego na płytkiej patelni, weź kadziową masę i ugotuj na patelni, aż jedna strona stanie się złotobrązowa. Obróć drugą stronę i gotuj. Podawaj na gorąco.
Bezglutenowe surowe musli
Jest to jeden z najbardziej zdrowych amerykańskich przepisów, który ma wyjątkowo niską kaloryczność i można go łatwo włączyć do zdrowych 1200 kalorii posiłków. Zawiera dobroć orzechów i nasion wraz ze świeżymi jagodami.
Bezglutenowe surowe musli
Składniki:
8 oz. niegotowane płatki owsiane bezglutenowe
1 szklanka migdałów lub mleka kokosowego
1 łyżka. surowe orzechy włoskie siekane
2 łyżki stołowe. ziarenka sezamu
2 łyżki stołowe. nasiona dyni
2 łyżki stołowe. zmielone siemię lniane
1 łyżka. wiórki kokosowe
8 oz. świeże jagody
1 jabłko drobno posiekane
Garść nasion chia
1/2 łyżeczki. mielony cynamon
Procedura: Wymieszaj owies, mleko, orzechy włoskie, nasiona i rozdrobniony orzech kokosowy w dużej misce, przykryj i wstaw do lodówki na noc. Dodaj porcje jagód i jabłek następnego ranka przed podaniem. Posyp nasiona chia i zmielony cynamon od góry, podawaj natychmiast lub namoczone w mleku.
Ricotta Hotcakes