Niacyna – szerokie działanie prozdrowotne
Witamina B3 bierze udział w syntezie DNA a także procesach metabolicznych, pomaga w zaburzeniach na tle sercowo- naczyniowym. Jest nieodłącznym czynnikiem metabolizmu cukrów i tłuszczów a także białek. Przyczynia się do procesów usprawniających pracę naczyń krwionośnych, a także jest odpowiedzialna za wspieranie systemu nerwowego. Niacyna w naszych organizmach, przyczynia się do wzrostu energii i sił witalnych i tworzy erytrocyty. Witamina B3 pomaga w utrzymaniu dobrego stanu błon śluzowych i zapobiega powstawaniu nadżerek. Osobom dorosłym zaleca się spożywanie witaminy B3 w dawce 14 mg dla kobiet i 16 mg dla mężczyzn.
Witamina B3 – niedobory
Jednym z efektów niedoboru B3 jest choroba zwana pelagrą (z wł. szorstka skóra). Ta przebiegła choroba objawia się problemami natury neurologicznej (między innymi demencją), pogorszeniem kondycji skóry, a także nadpobudliwością. Innym ważnym objawem niedoboru B3 są zaburzenia na tle hormonalnym. Niacyna pomaga regulować hormony płciowe, a także hormony odpowiedzialne za reakcje stresowe, np. kortyzol i tyroksyny. Witamina B3 jest niezwykle ważna w suplementacji osób dotkniętych chorobą alkoholową lub zaburzeniami pracy wątroby. Ponadto, na niedobór B3 powinni być szczególnie wyczuleni diabetycy, a także osoby chorujące na choroby nowotworowe. Niacyna w tabletkach umożliwia szybki i efektywny wzrost poziomu B3 w organizmie. Dzięki czemu, możemy złagodzić wiele objawów i dolegliwości związanych z przewlekłymi chorobami: np. problemami z tarczycą lub wrzodami żołądka. Niacyna powinna być także suplementowana w niektórych chorobach o podłożu metabolicznym.
Niacyna: naturalne źródła
Witaminę B3 znajdziemy w:
- podrobach,
- twarogu,
- pomidorach,
- cielęcinie,
- wołowinie,
- kaszy jęczmiennej,
- groszku zielonym,
- ziemniakach,
- polędwicy z piersi kurczaka,
- grzybach,
- mące razowej,
- pestkach słonecznika,
- orzechach arachidowych,
- migdałach,
- ziarnach zbóż,
- jajach,
- brokułach,
- drożdżach,
- suszonych brzoskwiniach,
- orzeszkach ziemnych,
- otrębach pszennych,
- nabiale,
- fasoli,
- grochu,
- soji
Ciekawostką jest, że wywary z wyżej wymienionych warzyw zawierają witaminę B3, więc warto użyć je jako bazę do zup lub sosów.
Niacyna – jakie są pierwsze objawy jej niskiego poziomu w organizmie
Mimo, że niedobory niacyny są relatywnie rzadko stwierdzane, warto zwrócić uwagę na pierwsze niepokojące symptomy. Pierwszy z nich może być rozdrażnienie, zwiększona częstość występowania stanów depresyjnych, a także przewlekłe uczucie zmęczenia, apatia i wzmożona reakcja na czynniki stresogenne. Niedobór B3 objawia się również przez zapalenie skóry i anemię. Wpływa również na spadek koncentracji i spowalnia procesy mózgu. Niedobór może objawić się również problemami natury gastrycznej: biegunkami lub wręcz przeciwnie- zaparciami, a także problemami w jamie ustnej. Niacyna wykazuje działanie opóźniające proces starzenia. Na jej niedobór cierpią często kobiety w okresie menopauzalnym.
B3 jako suplement
Niacyna w tabletkach wspomaga wzrost tkanek, obniża cholesterol, wspomaga obniżenie poziomu tłuszczów w osoczu. B3 w tabletkach jest zalecana jako suplement zróżnicowanej diety. Przy suplementacji niacyną ważne jest, by pamiętać o diecie bogatej w witaminę C, B, a także produkty zawierające chrom i fosfor. Niacyna w tabletkach jest również zalecana osobom, które żywią się wyłącznie produktami pochodzenia roślinnego. Niacyna w tabletkach pomaga wydalić z organizmu szkodliwe produkty uboczne przemiany materii, a także mobilizuje układ odpornościowy. Warto pamiętać, że suplementacja witaminą B3 powinna przebiegać bez towarzystwa kawy, herbaty i innych produktów bogatych w kofeinę. Działanie farmaceutyków, a w szczególności antybiotyków może w znacznym stopniu uniemożliwiać lub utrudniać wchłanianie witaminy B3. Szczególna ostrożność obowiązuje również panie stosujące antykoncepcję hormonalną, a także osoby sięgające po alkohol.
Oferowane przez sklep Magiazdrowia B3 w tabletkach może złagodzić działanie długotrwałego stresu na organizm, a także neutralizować szkodliwy wpływ cukrów.