Owoce stanowią ważne uzupełnienie węglowodanów w diecie każdego sportowca oraz osoby aktywnej fizycznie. Suszone owoce są doskonałą przekąską przed treningiem, gdyż dostarczają sporą dawkę energii w postaci cukrów prostych, które w łatwy sposób można efektywnie wykorzystać podczas każdej aktywności sportowej.
Największe zalety suszonych owoców
Suszone owoce są słodkie i pożywne, dzięki czemu warto po nie sięgać zamiast słodyczy. Obfitują w błonnik i różne cenne mikroelementy, a także witaminy. Wszystkie te składniki nie tylko wzmacniają odporność organizmu, ale również sprzyjają dobremu samopoczuciu i zdrowiu. Owoce w postaci suszonej są łatwo dostępne i bez problemu można je zapakować do torby jako drugie śniadanie lub przekąskę przed treningiem. Z przyjemnością korzystamy z nich, gdy jesteśmy na diecie niskokalorycznej lub zależy nam na szybkiej dawce zdrowych kalorii, aby wyrównać deficyt energetyczny. Wprawdzie suszona przekąska zawiera więcej cukru niż świeży owoc, to jednak zazwyczaj posiada również więcej cennych pierwiastków. W procesie suszenia na słońcu owoce nie tracą swoich właściwości i mikroelementów – potasu, fosforu, witaminy C oraz B1, kwasu foliowego oraz kwasu elagowego. Unikajmy jednak owoców przetworzonych z dodatkiem sztucznych substancji i utrwalaczy smaku, takich jak siarka, olej lub dodatkowa dawka cukru.
Daktyle – suszone owoce dla miłośników sportu
Jeśli jesteś miłośnikiem zdrowego, aktywnego trybu życia i zależy Ci na prawidłowym odżywianiu – powinieneś włączyć do swojej diety suszone owoce – śliwki, morele oraz daktyle suszone 1 kg. Palmy daktylowe uprawia się w gorącym klimacie Afryki i Azji, a także w Australii oraz w upalnych regionach Meksyku i Kalifornii. To jedna z najstarszych upraw, która daje wartościowe i pożywne owoce – daktyle. Warto zwrócić uwagę na fakt, że 100 g produktu zawiera ok. 294 kcal. Owoce daktyli w postaci suszonej składają się w większości z cukrów prostych, które szybko dostarczają do organizmu energii, a jednocześnie łatwo je strawić. Dlatego stanowią odpowiednią przekąskę dla osób aktywnych fizycznie, m.in. sportowców, maratończyków czy biegaczy. Daktyle to słodki owoc, który z powodzeniem zastąpi słodycze, a jednocześnie dostarcza wielu witamin z grupy B, w tym witaminę B3. Ponadto daktyle są bogate w błonnik, który skutecznie poprawia proces trawienne i dwa cenne mikroelementy – żelazo i miedź. Obydwa pierwiastki biorą udział w syntezie hemoglobiny i transportują tlen do każdej komórki, a w szczególności do tkanki nerwowej, która jest bardzo wrażliwa na niedotlenienie. Od ilości miedzi w organizmie zależy praca mózgu – zdolność myślenia i zapamiętywania oraz kreatywność. Miedź ułatwia też transportowanie i wchłanianie żelaza.
Suszone daktyle – wartościowe źródło niacyny
Witamina B3 – niacyna jest niezbędnym składnikiem wielu procesów życiowych, m.in. wytwarzania energii, metabolizmu węglowodanów, tłuszczów, cholesterolu i białek, a także syntezy kilku hormonów i DNA oraz wzrostu tkanek organizmu. Wprawdzie niacyna jest wytwarzana w organizmie z aminokwasu tzw. tryptofanu, jednak są to niewielkie ilości i powinna być uzupełnienia w pożywieniu.