Salmonella – czyli inaczej pałeczki paraduru – wywołuje zatrucie pokarmowe. Pod tymi nazwami kryją się bakterie, które są dość niebezpieczne, ponieważ są w stanie doprowadzić nawet do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów. Salmonella jest szczególnie niebezpieczna u niemowląt, osób starszych i z obniżoną odpornością.
Objawy salmonelli
Salmonellą można zarazić się podczas kontaktów z produktami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak:
- surowe jaja
- mięso
- mleko i jego przetwory
Bakterie te mogą roznosić także gryzonie i muchy, dlatego tak ważne jest to, aby odpowiednio zabezpieczać żywność. Zdarza się także, że bakterie te są przenoszone za pośrednictwem ludzi. Mogą to być osoby, które zlekceważyły przebytą chorobę. Dlatego też osoby, które pracują w gastronomii, muszą mieć robione regularnie badania. Warto jednak wiedzieć, że do zakażenia salmonellą przez kontakt z drugą osobą dochodzi bardzo rzadko, a podstawowe zasady higieny, których powinniśmy zawsze przestrzegać, mogą nas chronić przed zakażeniem w ten sposób.
Pierwsze objawy zatrucia pokarmowego mogą pojawić się już po 8 godzinach od zjedzenia skażonego posiłku. Są to:
- ból brzucha
- ból głowy
- wymioty
- wodnista biegunka
- podwyższona temperatura
- nudności
- ogólne zmęczenie
- brak siły
Czasem bagatelizuje się te objawy, tłumacząc je niegroźnym zatruciem pokarmowym. Jednak każdy przypadek zatrucia pokarmowego powinien być skonsultowany z lekarzem. Niepodanie odpowiednich leków i kroplówek może prowadzić do odwodnienia organizmu, co jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci.
Leczenie salmonelli
Zanim objawy salmonelli rozwiną się na tyle, że trzeba będzie pojechać do szpitala, dobrze jest podjąć pewne kroki, które zmniejszą dolegliwości i zapobiegną odwodnieniu. Przede wszystkim więc ważne jest to, aby zadbać o dostarczenie choremu dużej ilości płynów. Najlepiej, jeśli będzie to przegotowana i wystudzona woda. W szpitalu lekarz powinien zlecić badanie kału chorego, które jest podstawą do potwierdzenia zakażenia salmonellą. Jeśli wyniki badania będą jednoznacznie wskazywały na salmonellę, choremu zostanie podany antybiotyk. Najważniejsze będzie jednak odpowiednie nawodnienie, dlatego chory zwykle pozostaje przez pewien czas podłączony do kroplówki.
Jak chronić się przed zatruciem pokarmowym salmonellą?
- Takie produkty, jak surowe mięso, ryby i jaja, przechowuj w dużej odległości od produktów gotowych do spożycia.
- Jeśli rozmrozisz jedzenie, nie zamrażaj go ponownie.
- Nie jedz lodów, które były rozmrożone i ponownie zamrożone.
- Skorupki jaj warto jest parzyć wrzątkiem przez około 10 sekund, zanim wstawi się je do lodówki.
- Staraj się nie jeść tatara i innych potraw z surowego mięsa.
- Nie jedz potraw, które są niedogotowane czy niedopieczone. Wysokie temperatury podczas smażenia, duszenia i pieczenia niszczą drobnoustroje.
- Nie kupuj mięsa i jaj niewiadomego pochodzenia.
- Myj ręce zawsze po skorzystaniu z toalety oraz przed przygotowywaniem posiłków.