Wartości odżywcze, witaminy i minerały są niezbędne w utrzymaniu nie tylko pięknego wyglądu, ale też dobrego samopoczucia i zdrowia. Wygląd skóry, włosów oraz paznokci, może mówić nam bardzo dużo o kondycji organizmu. W przypadku, gdy paznokcie rozdwajają się, włosy są pozbawione blasku i są łamliwe, można mówić o nieprawidłowościach w ciele. Witaminy z grupy B działają na organizm w korzystny sposób nie tylko wpływając na wygląd naszych włosów i paznokci. Ich niedobór można zauważyć w różnych stanach patologicznych ciała. Do witamin grupy B należy również biotyna (B7).
Jak biotyna działa na organizm człowieka?
Okazuje się, że biotyna ma wpływ na wiele komórek w ciele. Ma m.in. takie działanie jak:
- Wpływa na przemianę materii.
- Wspomaga wchłanianie witaminy C.
- Uczestniczy w przyswajaniu innych witamin i minerałów.
- Przeciwdziała złej kondycji skóry, włosów i paznokci.
Dodatkowo, biotyna magazynuje się wątrobie, a jej sucha postać bardzo trwała. Zniszczyć ją może jednak bardzo kwaśne oraz alkaliczne roztwory.
Właściwości biotyny
Biotyna w swoim składzie ma cząsteczki siarki wpływające na stan skóry i włosów. Dostarczenie tego pierwiastka organizmowi wpływa w bardzo korzystny sposób na równowagę wewnętrzną, ale przede wszystkim na wygląd zewnętrzny. Biotyna bierze udział w syntezie cukrów, białek oraz kwasów tłuszczowych. Suplementy, które zawierają biotynę są polecane dla osób, które borykają się z problemami łamliwych paznokci i patologicznymi stanami skóry np. łuszczeniem się jej. Biotyna przeciwdziała trądzikowi młodzieńczemu, gdyż ma właściwości zapobiegające zbytniej aktywności gruczołów łojowych.
Ponadto, biotyna działa również na układ nerwowy. Wpływa na witalność, dobre samopoczucie i zmniejsza wrażliwość na ból.
Biotyna jest rekomendowanym suplementem dla kobiet w ciąży gdyż, uzupełnianie witaminy H, nie tylko wpływa na poprawę samopoczucia kobiet, ale również na odpowiedni stan i wagę płodu.
Jakie są źródła biotyny?
Biotyna, oprócz suplementów diety, znajdują się w niewielu produktach spożywczych. Wynika to z tego, że zapotrzebowanie na witaminę H jest małe i ma wartość 0,02 mg. Biotyna występuje w większej ilości w następujących produktach:
- wątróbka 102mg/100g,
- mąka sojowa 63mg/100g,
- żółtko jaja 54mg/100g,
- orzechy włoskie 34mg/100g,
- orzechy ziemne 31mg/100g,
- sardynki 21mg/100g.
Do wartościowych źródeł biotyny należą również migdały, grzyby, ryż, mąka pełnoziarnista, szpinak, szynka, ser o niskiej zawartości tłuszczów i niektóre warzywa: pomidory, marchew.
Jakie są skutki niedoboru biotyny?
Warto profilaktycznie dostarczać biotynę do organizmu, by zapobiec długotrwałej kuracji dostarczającej biotynę w pocięci antybiotyków. Głównymi objawami jej niedoborów są:
- łuszczenie się naskórka,
- zapalenie skóry,
- łojotok,
- osłabienie organizmu,
- szybka męczliwość,
- nerwowość,
- obniżony nastrój,
- wzmożona senność.
Rzadziej występującymi objawami niedoborów biotyny są nieuzasadnione lęki, halucynacje oraz zwiększenie objętości wątroby.
Jak na razie, nie potwierdzono żadnych tez na temat niekorzystnego działania biotyny na organizm człowieka. Wiadome jest jednak, że wszystkie suplementy powinny być spożywane w odpowiednich ilościach, w zależności od zapotrzebowania danego organizmu.
Więcej na stronie: Niedobór witaminy H (biotyny – B7) – najlepsze źródła, rola