Menu

Nasiona chia – czy zdrowe dla wszystkich?

18 lutego 2018 - Dietowo
Nasiona chia – czy zdrowe dla wszystkich?

Nasiona chia w ostatnim czasie stały się bardzo popularnym produktem spożywczym, dlatego że posiadają wyjątkowo dużo wartości odżywczych i bardzo dobrze wpływają na stan naszego zdrowia. Nasiona chia to przede wszystkim źródło kwasów omega-3, które bardzo pozytywnie wpływają na nasz organizm. Dzięki nasionom chia możemy uzupełnić wapń, którego nasiona chia posiadają nawet więcej niż mleko!

Nasiona chia – co to jest?

Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, które pochodzą z Meksyku i Gwatemali. Nasiona chia są bardzo zdrowe ze względu na swoje właściwości zdrowotne i zostały już doceniane przez plemiona Azteków w Meksyku. Nasiona chia były trzecią najważniejszą rośliną do uprawy dla Azteków (zaraz po fasoli i kukurydzy).

Jakie właściwości zdrowotne i odżywcze mają nasiona chia?

Nasiona chia jak wcześniej było wspomniane posiadają kwasy omega 3. Są również bardzo bogate w wapń i żelazo. Co ważne posiadają dużą zawartość pełnowartościowego białka. Nasiona chia także zapobiegają rozwojowi nowotworów, obniżają ciśnienie krwi. Wpływają kojąco na nerwy ze względu na zawartość magnezu. Poza tym nasiona chia wzmacniają kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.

Nasiona chia bardziej wskazane dla kobiet niż mężczyzn

Nasiona chia bardziej poleca się kobietą, ze względu na fakt, że zmniejszają one prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi. Natomiast w przypadku mężczyzn zwiększają raka prostaty. Spowodowane jest to zawartym w nasionach chia kwasem ALA, czyli kwasem alfa-linolenowym, który jest jednym ze składników kwasów omega-3. Badania (opublikowane w piśmie „Nurtrition Research”) wskazują, że nasiona chia, czyli nasiona szałwii są najbogatszym roślinnym źródłem kwasu ALA. Nasiona chia zawierają o 16% więcej kwasu ALA od siemienia lnianego.

Jak jeść nasiona chia?

Oto dwa przepisy na zdrowe posiłki z nasionami chia. Jeśli nie masz pomysłu na śniadanie wypróbuj pudding z nasionami chia.

PRZEPIS NA PUDDING:

Składniki:

– 2 łyżki nasion chia (jeśli chcesz uzyskać bardziej zwartą konsystencję, możesz dołożyć więcej łyżek nasion chia)
– 1 szklanka mleka roślinnego
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– świeże owoce (mogą być maliny, borówki, truskawki)

Sposób przygotowanie: 

  • Nasiona chia nasyp do słoika lub kubka
  • Wlej do nasion mleka i słodkiego syropu
  • Całość wymieszaj
  • Pozostaw na 15 minut w lodówce
  • Po tym czasie, jeszcze raz wymieszaj pudding
  • Całość zostaw na noc lub na minimum 3-5h w lodówce
  • Wyciągnij z lodówki gotowy pudding
  • Dodaj owoce do smaku
  • Smacznego!

Inny przepis na deser z nasionami chia, kokosowy pudding:

Kokosowy pudding chia

Składniki na 2-4 porcje kokosowego puddingu z nasionami chia:

– duża puszka mleka kokosowego o zawartości 400 ml
– 100 ml mleka
– 4 duże łyżki nasion chia (1/4 szklanki)
– 2 łyżki syropu z agawy
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

  • Do miski wlać dwa mleka
  • Dodać ziarna chia, syrop z agawy, wanilię
  • Wszystko wymieszać energicznie (mieszać przez ok. 2 – 3 minuty)
  • Przelać do szklanek lub słoiczków
  • Odstawić do lodówki na przynajmniej 3h lub na całą noc
  • Następnego dnia do gotowego puddingu dodać ulubione owoce, syrop albo konfiturę
Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *